Mit csinál a csőszerelő?

Mit csinál a csőszerelő?

Ahogy a neve is mutatja, csövekkel dolgozik a csőszerelő, viszont azt kevesen tudják, hogy megfelelő szakértelem nélkül nem szabad nekiállni semelyik épület csőszerelésének, hiszen nem mindegy, hogy víz, gáz vagy bármilyen más anyag (pl.: vegyipari épületekben) folyik keresztül a csöveken.

A csőszerelő az az ember, aki egy általában 3 dimenziós grafika alapján ki tudja építeni az adott épület csővezetékeit, hogy azok úgy funkcionáljanak, ahogy előzőleg azt a mérnökök megtervezték.

Ez alapján a csőszerelőnek kell megoldani azt, hogy a megfelelő hosszúságú, átmérőjű, illetve típusú csövek kerüljenek kiépítésre azokra a helyekre, melyeket az ábrán lát. Ő az az ember, aki meghajlítja a csöveket vagy különféle összekötő elemeket, hogy a végeredmény pontosan egyezzen a tervrajzzal.

Továbbá a csőszerelőnek a feladata az is, hogy a különféle csöveket, szerelvényeket és egyéb idomokat a megfelelő helyekre kösse be különféle technológiai eljárások segítségével.

Gyakorlatilag ő a kivitelezője annak, amit a mérnökök megálmodtak. Emiatt neki ismernie kell a legmodernebb hegesztési és forrasztási eljárásokat, s azt is értenie kell, hogy melyik típusú alapanyagot milyen módszerrel lehet átformálni, hajlítani vagy épp levágni.

Mivel a tervrajzon nemcsak csövek találhatóak, de méretek, anyagok és utasítások is, így ezeket neki mind fel kell tudnia ismerni ahhoz, hogy gördülékenyen és hatékonyan tudja kiépíteni az adott csőhálózatot.

Természetesen a legtöbb csőszerelő is szakosodik valamilyen irányba, így gyakran találkozni olyan csőszerelőkkel, akik csak a vízvezetékeket szerelik, vagy épp a gázvezetékek kiépítésében vannak inkább otthon.

S azt is fontos megemlíteni, hogy a legtöbb esetben ezt egy egész csapat végzi, hiszen gondoljunk bele, egy csőszerelőnek rengeteg időbe telne, ha egyedül próbálná meg kiépíteni például egy egész gyárnak a csőhálózatát. Emiatt a legtöbben vagy minden típusú csőszereléssel foglalkoznak, vagy specializálódnak egyes szerelési területekre.

Hívj bizalommal! Telefon: 06 70 9073-440