Mindig tudd, hogy hol van a vízelzáró főcsap!

Mindig tudd, hogy hol van a vízelzáró főcsap!

A legtöbb probléma egy beázáskor az szokott lenni, hogy a lakók nem tudják, hogy hol van az emeleten lévő vízelzáró főcsap, mert például egy mosdókagyló alatti sarokcsap meghibásodásakor már ezt kell elzárni ahhoz, hogy ne áztassuk el az alattunk lakókat.

Emiatt mindig érdemes tudnod, hogy a lakásban vagy házban hol van a vízelzáró főcsap, mert egy nagyobb csőtörés esetén csak ez tudja rendesen elzárni a vizet, hogy ne kelljen bokáig járnod a vízben.

Hol keressem a vízelzáró főcsapot?

Ez természetesen háztól és lakástól is függ, de az mindegyikre igaz, hogy valahol ott kell keresned, ahol a vízvezeték bejön az épületbe. A régebbi házak esetében ez általában a föld alatt szokott lenni, a házrész és az utca között, így erről a lehetőségről se feledkezz meg.

Itt érdemes megemlíteni azt, hogy ha a vízelzáró főcsap a föld alatt van mélyen, akkor azt csak egy speciális hosszú kulccsal lehet elzárni, így ilyenkor inkább azonnal hívj szerelőt, mert ha nem tudsz hozzáférni a főcsaphoz időben, minden elázhat.

Segítség, nem tudom elzárni a főcsapot!

Mivel a vízelzáró főcsapot nem nagyon használja senki sem, csak a szerelők, amikor felújítást vagy egyéb javítási munkálatokat végeznek, így gyakran fogóval kell elzárni, mivel annyira szorul.

Ha nem vagy elég erős, és sürget a beázás miatti pánik, keress egy erős férfit, akinek van fogója, hogy segíteni tudjon Neked, de ha van házmestere a háznak, őt hívd először.

Ha családi házban laksz, akkor a vízelzáró főcsapot időnként zárd el, majd nyisd meg, illetve olajozd be néha, hogy ne akadjon, és rendesen lehessen használni, különben rá fog szorulni a por, kosz és egyéb szennyeződések miatt.

Mikor kell kicserélni a vízelzáró főcsapot?

A legtöbb társasház vagy családi ház esetében ez akkor szokott megtörténni, amikor vízvezeték felújítást kell végezni, illetve vannak olyan esetek is, amikor silány alkatrészek, illetve kókler szerelők által okozott szakmai hibák miatt kerül erre sor.

Ha bármilyen problémád akad a vízelzáró főcsappal, nehogy egy csőtörés alkalmával eláztass mindent magad körül:

Hívj bizalommal! Telefon: 06 70 9073-440