Mit tehetünk csőtörés esetén?

Csőtörés javítása házilag

A csőtörés hanggal, zajjal jár – gondolhatod könnyedén, ezzel letudva a csőtörés javítása házilag témáját. A valóságban, azonban egyáltalán nem biztos, hogy égzengés, és földrengés kíséri a vízvezetékben beálló problémát.

Az apró, olykor nehezen észrevehető jelek természetesen árulkodóak, ám ha ezekre nem figyelsz oda, könnyedén szemet hunyhatsz felettük. Ha pedig egy reggelen arra ébredsz, hogy beázott az otthonod, akkor már késő siránkozni azon, mit tehettél volna a megelőzés érdekében.

De tényleg, tehetsz egyáltalán bármit azért, hogy csőtöréssel csak a rémálmaidban fuss össze?

A jelek beszédesek. Jó, ha tudod, hogy a csőtörésnek több okozója is lehet. A hideg vagy meleg vízvezeték, a fűtésrendszer, az esőcsatorna, a csatornarendszer meghibásodása egyaránt vezethet csőtöréshez, de az egyik legfaramucibb helyzet, ha a szomszéd rendszerére férne rá a vízvezeték csere. Az idő lényeges szempont. Minél hamarabb fedezed fel, hogy valami nincsen rendben, annál gyorsabban oldhatod meg, minimális kárral a szituációt. A csőtörés javítása házilag az odafigyeléssel kezdődik.

Ne az elfolyó vízre apellálj! Ha ugyanis azt veszed alapul, hogyha csőtörés van, akkor úgyis, jól látható mennyiségű víz folyik el, akkor tévúton jársz. Egyrészt nem minden esetben lehet tetemes mennyiségű, szivárgó vízről beszélni. Másrészt előfordulhat, hogy az elfolyó nedvesség a vízaknában, a szomszédban köt ki, azaz számodra érzékelhetetlen helyen. Ha a parkettád, plafonod vagy szobád fala folyamatosan átázik, nedves, akkor joggal gyanakodhatsz vízelfolyásra, s kalkulálhatsz vízvezeték cserével. A repedés helyének feltárásával orvosolható a probléma.

Hazánkban az átlagos víznyomás 3,5 bar, és hogy ez miért lényeges a számodra? Ha azt tapasztalod, hogy mindenféle előjel nélkül, hirtelen csökken a víznyomás otthonodban, akkor nagy eséllyel csőtörés áldozata vagy.

A csatornabűz negatív értelemben felteszi az i-re a pontot. Ha folyamatos a katlanszag otthonodban, akkor jobb, ha szakértőhöz fordulsz, megoldásért.

Ha minden vízfogyasztó készüléket üzemen kívül helyezel, és a csapokat is elzárod, akkor a vízóra mozgásából, vagy mozdulatlanságából következtethetsz az esetleges vízelfolyásra.

Ne felejtsd el, hogy csőtöréssel, akár az udvarban, kertben is szembe találhatod magad, így feltétlenül légy résen, s koncentrálj az aprónak tűnő, ám beszédes jelekre!

Hívj bizalommal! Telefon: 06 70 9073-440