Vízszerelési anyagok kisokos – melyik alkatrész mire való?

Vízszerelési anyagok kisokos – melyik alkatrész mire való?

A vízszerelési anyagok közül ami eszedbe juthat azok a különféle csövek, hiszen ezeken keresztül folyik el a tiszta és a szennyes víz is. De vajon melyik mire való?

PVC anyagok

Sokan szeretik fitogtatni tudásukat az ügyfél előtt, emiatt igen kacifántos kifejezésekkel “dobálóznak”, melyeket nyilván nem nagyon ért meg az átlag ember, így nem árt tisztázni, hogy mit is jelent a vízszerelési anyagok közül a PVC rövidítés.

A PVC a poli-vinil-klorid rövidítése, melynek két változata van: lágy és kemény. A lágy típusból például kerti slagokat készítenek, a keményből pedig rengeteg féle alkatrészt, mint például a különféle elemeket, melyeket a mosogató alatt vagy a mosdókagyló alatt látunk.

Flexibilis csövek

Neked is biztosan van otthon ilyen vízszerelési anyagod, hiszen például ezek a flexibilis csövek segítik működtetni a bojlert, de persze akkor is jól jönnek ezek, ha toldásra van szükség, hogy tovább elérjen a cső.

KG idomok

Megint egy szép kis rövidítéssel találkozunk, melyet a német kunststoff grundwasserrohr szóból vett át a szakma. Ezek a KG idomok vagy csövek a szennyvíz vagy az esővíz elvezetésére alkalmasak.

Menetes réz alkatrészek

A legtöbb radiátornál – általában alul – látsz egy igen masszív réz idomot, melyre rá van erősítve egy kis csavar. Ezek mind olyan vízszerelési anyagok, melyeknek muszáj ennyire keménynek és strapabírónak lenniük, hiszen egyaránt forró és hideg víz is át kell tudjon folyni rajtuk akadálymentesen.

Tömítések

Talán a tömítő gyűrű kifejezést Te is hallottad már, hiszen ezek felelnek azért, hogy például ne csöpögjön a csap, hanem rögtön elálljon, amikor elzárod. Ha például csöpög a csap, érdemes megnézni a tömítő gyűrűt, hiszen lehet, hogy csak elhasználódott, s már nem tudja rendesen elzárni a vizet így a csap.

Természetesen semmi gond nincs azzal, ha nem mozogsz otthonosan a vízszerelési anyagok világában, hiszen nem feltétlenül ez a szakmád. De úgy gondoltuk, hogy egy ilyen bejegyzés biztosan segítségedre lehet abban, hogy könnyebben el tudj igazodni a vízvezeték szereléshez szükséges alapvető anyagok – s ezek rövidítéseinek – világában.

Hívj bizalommal! Telefon: 06 70 9073-440