Megéri vízvezetékszerelőnek lenni Budapesten?

Megéri vízvezetékszerelőnek lenni Budapesten?

Kis hazánk a mai napig nem tudja megfelelően ellátni a profi szakembereket munkával, hiszen ha ez nem így lenne, akkor nem hagyták volna el már százezrek az országot a jobb jövő reményében.

Akkor ki maradt itthon? És miért?

Egyik legegyszerűbb példa az ügyvéd. Ha valaki ügyvédnek tanul, az valószínűleg diplomaosztó után már valamelyik ismerős vagy családtag már meglévő irodájában fogja találni magát, így az, hogy mit kell tenni egy állásinterjún, bizony a többségnek teljesen ismeretlen marad.

Erre mondjuk azt, hogy így könnyű.

Vízvezetékszerelőnek Budapesten viszont annyira nem. Ha valaki most frissen végez, nyilván nincs még akkora tapasztalata, hogy ugyanazt a bért vigye haza, mint egy 10 éve tevékenykedő vén róka.

Így vagy megelégszik az inas bérrel itthon, vagy szerencsét próbál külföldön, vagy becsatlakozik egy baráti vagy rokoni cégbe, ami vízszereléssel foglalkozik.

Tehát továbbra is termeli az ország a jó szakembereket, csak nem mindenkinek van elég kapcsolati tőkéje ahhoz, hogy ne éhbérrel kezdje az inaséveket, hanem akkorával, hogy az albérlet és a rezsi mellett, azért maradjon valami minőségi élelmiszerekre, ruhákra, stb. Ez pedig a legtöbb esetben nagyon ritka.

Így aki itthon maradt, s jól megy neki vízvezetékszerelőként Budapesten, az azért van, mert jókor volt jó helyen, vagy mert itt maradt az inasévek alatt.

Sokan csinálják emiatt, hogy az inaséveket külföldön töltik, s elég tapasztalattal a hátuk mögött vágnak bele itthon egy saját vagy társas vállalkozásba más szerelőkkel együtt. Másképp nagyon nehéz lenne.